Ziemniaki pieczone w popiele i kiełbaski znad ognia - Wędzarnia | Budowa wędzarni | Gril murowany l Działka :: Władysławowo

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:

Ziemniaki pieczone w popiele i kiełbaski znad ognia

Wędkarstwo
09-14 lipca 2021r.

Niemal 2 lata temu podczas wędzenia wrzuciłem pod ruszt paleniska kilka ziemniaków aby ponownie spróbować / jak w czasach młodzieńczych/ jak smakują pieczone w popiele.
Był wnusio i nawet czarne po wyjęciu, przekrojone na pół i okraszone masełkiem tak na smakowały, że obecnie niemal codziennie podczas jego pobytu robimy sobie takie smakołyki.
Można to robić zarówno w piecu wędzarni, grillu ale za nawową wnusia, dopracowaliśmy metodę pieczenia ziemniaków oraz jednocześnie kiełbasek nad ogniem przy wykorzystaniu zwykłego, mobilnego grilla. Po prostu dysponując drewnem do wędzenia, cały proces odbywa się nad płąnącymi szczapami drewna olchowego, a w tym czasie po uzyskaniu odpowiedniej ilości żaru na dnie formeki wstawionej do grilla pieką się ziemniaki. Po pierwsze zużywamy mało drewna /2-3 szczapy/, po drugie jest to bezpieczne i siedzimy sobie jak dawniej z kijkami, na które nabite są kiełbaski i pieczemy. Po trzecie używamy tylko "czystego" drewna dla uzyskania zarówno ognia jak i popiołu dla ziemniaków. Śladowe ilości węgla drzewnego używamy w początkowej tylko fazie rozpalania i dopiero po wypaleniu się drobnych drewienek i sporej ilości żaru, rozgarniamy aby włożyć ziemniaki. Nakładamy grubsze /2-3/ brewiona i po ich rozpaleniu pieczemy nad języczkami ognia kiełbaski.
W tym czasie ziemniaki po ok. 20min. w popiele są gotowe. Tym sposobem, niemal w ciągu godziny od rozpalenia mamy gotowe kiełbaski i ziemniaczki, które smakują jak kiedyś w czasie młodości.
Okraszone masełkiem kładzionym na  gorące połówki ziemniaczków - miód w gębie...
Wnusio nawet słyszeć nie chce o grillowaniu kiełbasy nad węglem drzewnych, a ziemniaczki z popiołu to już stała pozycja!
Polecamy, bo naprawdę warto!

Poniżej galeria-każda fotka zawiera opis
 
stat4u
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego