Menu główne:
Wędzarnia Daniela Kuli z Nowa Ruda
Kolejna fajna wędzarnia zbudowana niemal rok temu samodzielnie przez Daniela Nowej Rudy. Prosta i funkcjonalna wędzarnia. Warto obejrzeć jak swoją wędzarnię zbudował mistrz fachu kominiarskiego. W tym przypadku cug musi być! :-) Gratulacje !
Kiełbasa Kominiarza - Daniel Kula z Nowa Ruda
Wędzarnia Krzysztofa-pierwsze wędzenie i jego wędzonki
Pierwotnie Krzysztof planował zakup gotowej metalowej wędzarenki i zwrócił się do mnie o radę. Delikatnie lecz zdecydowanie odradziłem. Krzysztof postanowił wybudować wędzarnię z prawdziwego zdarzenia i oto efekt. Moje gratulacje! Teraz ma na swojej działce funkcjonalną wędzarnię i fajny element archtektoniczny. Po zakończeniu budowy umówiliśmy się, że podeśle parę fotek swojej wędzarni i efekty swojego pierwszego wędzenia. Na pierwsze wędzenie Krzysztof przygotował: 8 szynek kilogramowych, 2 boczki zwijane, dwa boczki w paskach. Wszystko wyszło w.g. słów Krzysztofa znakomicie, a goście z zagranicy którzy mieli okazję degustować byli zachwyceni. Nie ma się co dziwić, bo nawet po wyglądzie widać, że Krzysztof " odrobił lekcję" i zrobił/uwędził tradycyjne polskie wędzonki. Takich na pewno w sklepach nie uświadczysz. Teraz Krzysztof przygotowuje się do następnej sesji i poznaje swoją wędzarnię. Widać po słowach Krzysztofa, że warto było sobie zadać trudu i zbudować wędzarnię z prawdziwego zdarzenia. Teraz może dla siebie, rodziny i znajomych robić prawdziwe wędzonki - smaki naszego dzieciństwa. Jeszcze raz gratuluję !!
Wędzenie pstrągów przez Krzysztofa
Widać, że Krzysztof nie marnuje czasu i w pełni wykorzystuje swoją nową wędzarnię. Tydzień temu wędził szynki a tydzień później pstrągi. Z jego relacji wynika, że wyszły rewelacyjnie i tak trzymać :-) Zresztą zobaczcie fotki - palce lizać... :-))
Kolekcja i zapasy wędzonek Krzysztofa
Zobaczcie jaką kolekcję wędzonek przygotował Krzysztof na zimę - czyżby miała być długa i sroga? :-))
Wędzonki Arkadiusza
Arkadiusz napisał :
Wędzarnia Józefa ze Szczecina
Amatorska wędzarnia zbudowana od podstaw na działce przez Józefa
Józef napisał :
cyt.
... Witam
Moje gratulacje! -liczę na kolejne fotki już po zakończeniu budowy oraz wędzonek !
nadesłano 27-07-2015r.
P.S. - okazuje się, że wielu z Was idąc moimi śladami postanowiło zbudować własne autorskie wędzarnie i dobrze. Jak pokazują nadsyłane fotki, macie zarówno zapał jak i super pomysły i projekty.
Wędzarnia Karola z Rabka Zdrój
Kolejna amatorska wędzarnia zbudowana od podstaw na działce przez Karola.
Karol napisał :
cyt.
... Witam
Gratulacje i liczymy na fotki wędzonek oraz ciekawy autorski przepis produkcji wina i miodów!
nadesłano 03-01-2015r.
Wędzarnia MACIEJA - Bukowo, woj. opolskie
Zobaczcie jak można wzbogacić wygląd swojej działki i do tego mieć funkcjonalną wędzarnię!
Maciej napisał tak " Wędzarnię wybudowałem podczas tegorocznego urlopu wakacyjnego wraz z Tatą, nie mieliśmy konkretnego planu, wszystko rodziło się z dnia na dzień. Moim celem jest jeszcze ładniej zagospodarować ogród i sad, być może powstanie jeszcze wiata z drewna. Moje pierwsze wędzone wyroby są wyśmienite i zajadają się nimi rodzina i znajomi.
GRATULUJĘ MACIEJU TOBIE I TWOJEMU TACIE !
.. pewnie na święta zafundujecie rodzinie własne wędzonki ? " :-))
nadesłano 06-12-2014r.
Wobec licznych pytań o termometry do wędzarni i problemów związanych z niewłaściwymi wskazaniami termometrów tradycyjnych postanowiłem temat nieco poszerzyć.
Otóż sam jeszcze za czasów, gdy moją wędzarnią była metalowa beczka, przekonałem się, że nie zawsze termometr pokazywał właściwą temperaturę. Jednak jeśli chodzi o beczkę metalową nie było tragedii, wskazania były rzędu 2-5 stopni.
Problem powstał jak przebudowałem komorę mojej wędzarni - zrezygnowałem z beczki i wymurowałem komorę z kamienia. Wtedy okazało się, że termometr na drzwiczkach pokazuje różnicę nawet 10-15 stopni, jakie to ważne nie muszę pisać.
Proste sprawdzenie - po rozpaleniu. Termometr na drzwiczkach pokazuje 25 stopni a termometr elektroniczny z czujnikiem umieszczony na wyskości wędzonek 35-40 stopni! Szybko i łatwo sprawdzić to umieszczając zwykły termometr pokojowy w komorze na 5 minut i zobaczyć odczyty.
To od razu przemawia za zakupem termometru elektronicznego. Po drugie dają one jeszcze inne praktyczne wykorzystanie. Termometr z czujnikiem na kabel można, w zależności od długości kabelka umieścić w dowolnym miejscu np. przy piecu i wtedy nie musimy chodzić i sprawdzać jak jest temperatura w komorze. Ja swój zodyfikowałem/ przedłużyłem kabelek do 3 metrów.
Testowałem też termometr bez kabla i działa poprawnie. Z odległości niemal 10 m pokazuje poprawne odczyty.
Takie termometry można zakupić albo w BrikoMarche / dział winny/ lub na allegro. Ceny od 25zł tradycyjne do 35-70zł elektroniczne. Przy tradycyjnych zalecam zakup z jak najdłuższym kroćcem-montaż na drzwiczkach. Poniżej kilka przykładów.
Wędzarnia Macieja - w budowie.
Zobaczcie sami co można zrobić przy odrobinie chęci i samozaparcia :-) Maciej zaznaczył, że jeszcze pozostało wykończenie, ale już widać, że powstanie fajna i niepowtarzalna wędzarnia. Jak dasz pierwszy dym - podeślij parę fotek - wszyscy czekamy - jak dla mnie super!
Pozdrowionka Leszek
podesłał MACIEJ - 21-05-2013r.
Wędzarnia Artura
Artur napisał, że też jest zwolennikiem zdrowej żywności i podesłał kilka fotek swojej wędzarni o raz własny sposób na wędzenie pstragów i sielawy - oto jego wędzarnia i opis oraz krótki filmik pokazujący jego wędzarnię w akcji :-) / filmik przekonwertowałem do FLV. - Dzięki Artur.
nadesłał Artur Kamiński - 15-07-2013
Tutaj można zobaczyć lub pobrać sposób wędzenia ryb
w.g Artura - pobierz plik PDF
Z prawej krótki film pokazujący jego wędzarnie w "akcji"
Dzięki Artur za fotki, przepis i filmik.
Pozdrawiam Leszek