Amatorskie wędzarnie na działce - Wędzarnia | Budowa wędzarni | Gril murowany l Działka :: Władysławowo

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:

Amatorskie wędzarnie na działce

Wędzarnia Daniela Kuli z Nowa Ruda

Kolejna fajna wędzarnia zbudowana niemal rok temu samodzielnie przez Daniela Nowej Rudy. Prosta i funkcjonalna wędzarnia. Warto obejrzeć jak swoją wędzarnię zbudował mistrz fachu kominiarskiego. W tym przypadku cug musi być!  :-) Gratulacje !

nadesłano: 21-grudnia 2015
 

Kiełbasa Kominiarza - Daniel Kula z Nowa Ruda

 
Daniel Kula z Nowa Ruda postanowił zrobić i uwędzić swojską kiełbasę. Po widoku sądzę, że wyszła rewelacyjnie i po wyglądzie i w smaku - te sklepowe to nawet koło takich nie powinny leżeć :-) Dlaczego nazwałem KIEŁBASA KOMINIARZA CHYBA JASNE!
Co znaczy mieć własną wędzarnię.......

nadesłano: 24-stycznia 2016

Wędzarnia Krzysztofa-pierwsze wędzenie i jego wędzonki

Pierwotnie Krzysztof planował zakup gotowej metalowej wędzarenki i zwrócił się do mnie o radę. Delikatnie lecz zdecydowanie odradziłem. Krzysztof postanowił wybudować wędzarnię z prawdziwego zdarzenia i oto efekt. Moje gratulacje! Teraz ma na swojej działce funkcjonalną wędzarnię i fajny element archtektoniczny. Po zakończeniu budowy umówiliśmy się, że podeśle parę fotek swojej wędzarni i efekty swojego pierwszego wędzenia. Na pierwsze wędzenie Krzysztof przygotował: 8 szynek kilogramowych, 2 boczki zwijane, dwa boczki w paskach. Wszystko wyszło w.g. słów Krzysztofa znakomicie, a goście z zagranicy którzy mieli okazję degustować byli zachwyceni. Nie ma się co dziwić, bo nawet po wyglądzie widać, że Krzysztof " odrobił lekcję" i zrobił/uwędził tradycyjne polskie wędzonki. Takich na pewno w sklepach nie uświadczysz. Teraz Krzysztof przygotowuje się do następnej sesji i poznaje swoją wędzarnię. Widać po słowach Krzysztofa, że warto było sobie zadać trudu i zbudować wędzarnię z prawdziwego zdarzenia. Teraz może dla siebie, rodziny i znajomych robić prawdziwe wędzonki - smaki naszego dzieciństwa. Jeszcze raz gratuluję !!

nadesłano: 12-pażdziernik 2015

Wędzenie pstrągów przez Krzysztofa

Widać, że Krzysztof nie marnuje czasu i w pełni wykorzystuje swoją nową wędzarnię. Tydzień temu wędził szynki a tydzień później pstrągi. Z jego relacji wynika, że wyszły rewelacyjnie i tak trzymać :-) Zresztą zobaczcie fotki - palce lizać... :-))

nadesłano: 19-pażdziernik 2015

Kolekcja i zapasy wędzonek Krzysztofa

Zobaczcie jaką kolekcję wędzonek przygotował Krzysztof na zimę - czyżby miała być długa i sroga? :-))

nadesłano: 15-listopad 2015
Wędzonki Rafała
Fotki wędzonek Rafała z jego pierwszego wędzenia.
Moje gratulacje!
Sesja 26-09-2015r.

Wędzonki Arkadiusza

Arkadiusz napisał :

Kilka zdjęć ode mnie jak to wszystko wyglądało przed i po, Wędzarnie najpierw nagrzałem drzewem sosnowym, zacząłem wędzić ok godz 15:15 późno bo po pracy. Wędziłem tylko czereśnią 40-sto letnią w temperaturze max 45-50C szynkę miałem różnej wagi natomiast boczek to prawie 1,5kg wędzenie zakończyłem ok godz. 24 bo zimno było i nie chciało mi się dłużej siedzieć. Szyneczka uwędziła się idealnie wszystkim smakowała, boczek też nie był zły, aczkolwiek powinien się zdecydowanie dłużej wędzić, bo po takim czasie zrobił się bardzo tłusty, ale nie był surowy dlatego nadawał się tylko na jajecznice albo do zupy. To tyle z mojego wędzenia, jeszcze troche świnki mam w zamrażalce, więc może za miesiąc albo dwa znów coś uwędze.
Pozdrawiam
nadesłano 08-09-2015r.
I jak widać trud się opłacił :-) - dzięki Arkadiusz

Wędzarnia Józefa ze Szczecina 



Amatorska wędzarnia zbudowana od podstaw na działce przez Józefa

Józef  napisał :

cyt.

... Witam

" Kilka fotek z budowy wędzarni na mojej działce. Początkowo miał być tylko grill na dwa stanowiska, jedno klasyczne a drugie z płytą granitową. Po co dwa stanowiska, jak można dobudować wędzarnię, pomyślałem. Materiał w całości prawie (za mało cegieł), miałem z ekspozycji zlikwidowanego składu budowlanego kolegi mojego syna. Część cegieł, lekko uszkodzonych, podarował mi kolega, po budowie domu. Tak naprawdę kupiłem ruszt, kanał, zaprawę i cegły klinkierowe do paleniska.  Pozdrawiam..."

Moje gratulacje! -liczę na kolejne fotki  już po zakończeniu budowy oraz wędzonek !

nadesłano 27-07-2015r.

P.S.  - okazuje się, że wielu z Was idąc moimi śladami postanowiło zbudować własne autorskie wędzarnie i dobrze. Jak pokazują nadsyłane fotki, macie zarówno zapał jak i super pomysły i projekty.


Wędzarnia Józefa ze Szczecina

Ciekawa wędzarnia Tadeusza - własna przeróbka/modyfikacja gotowej kupnej wędzarni

Wczoraj tj. 16 lipca 2015r. otrzymałem od Tadeusza fotkę jego wędzarni, którą zmodyfikował z gotowej - ciekawe? - zobaczcie sami....
Kliknięcie w obrazek - powiększa! 

Tadeusz napisał " Przesyłam foto swojej wędzarni.Przerobiłem ją z grila kupionego w OBI- dołożyłem elektryczne spirale, zaizolowałem korpus."

Ciekawi mnie jak ona pracuje i względy bezpieczeństwa - choć sądzę, że Tadeusz musi być fachowcem decydując się na elektrykę. Może napisze parę słów i przedstawi więcej fotek w działaniu. Dla producentów takich kombajnów to gotowy projekt.

Pozdrawiam i czekamy na więcej fotek - Leszek

Wędzarnia Karola z Rabka Zdrój

Kolejna amatorska wędzarnia zbudowana od podstaw na działce przez Karola.

Karol  napisał :

cyt.

... Witam

Przesyłam fotki wędzarni, co prawda jeszcze nieukończonej bo jeszcze dużo pracy przede mną, pieca nie udało mi się skończyć na jesieni i musiało wystarczyć prowizoryczne palenisko z kostki brukowej! ale na wiosnę zacznę działać! Przeglądałem Pana stronę i im dłużej przeglądałem ją tym większy uśmiech rysował mi się na twarzy więc ze zdjęciami niedokończonej wędzarni przesyłam zdjęcia z produkcji wina i miodów pitnych które udoskonalam od 5 lat, a także domek dla dzieci który wykonałem w 90%-tach ze starych zdemontowanych barierek tarasowych!!
 W weekend znów zamierzam trochę podymić!! "
pozdrowienia z gór!

Gratulacje i liczymy na fotki wędzonek oraz ciekawy autorski przepis produkcji wina i miodów!

nadesłano 03-01-2015r.

Wędzarnia Karola - wino i miody

Wędzarnia MACIEJA - Bukowo, woj. opolskie

Zobaczcie jak można wzbogacić wygląd swojej działki i do tego mieć funkcjonalną wędzarnię!

Maciej napisał tak " Wędzarnię wybudowałem podczas tegorocznego urlopu wakacyjnego wraz z Tatą, nie mieliśmy konkretnego planu, wszystko rodziło się z dnia na dzień. Moim celem jest jeszcze  ładniej zagospodarować ogród i sad, być może powstanie jeszcze wiata z drewna.  Moje pierwsze wędzone wyroby są wyśmienite i zajadają się nimi rodzina i  znajomi.

GRATULUJĘ MACIEJU TOBIE I TWOJEMU TACIE !

.. pewnie na święta zafundujecie rodzinie własne wędzonki ? " :-))

nadesłano 06-12-2014r.

Wędzarnia MACIEJA - Bukowo, woj. opolskie
Fajna i funkcjonalna wędzarnia Eugeniusza - ciekawe rozwiązania- opisy w powiększonych zdjęciach
Takich widoków i przyjaciół tylko pozazdrościć - zobaczcie sami....
Termometry do wędzarni - jakie, gdzie kupić i zamontować?

Wobec licznych pytań o termometry do wędzarni i problemów związanych z niewłaściwymi wskazaniami termometrów tradycyjnych postanowiłem temat nieco poszerzyć.

Otóż sam jeszcze za czasów, gdy moją wędzarnią była metalowa beczka, przekonałem się, że nie zawsze termometr pokazywał właściwą temperaturę. Jednak jeśli chodzi o beczkę metalową nie było tragedii, wskazania były rzędu 2-5 stopni.

Problem powstał jak przebudowałem komorę mojej wędzarni - zrezygnowałem z beczki i wymurowałem komorę z kamienia. Wtedy okazało się, że termometr na drzwiczkach pokazuje różnicę nawet 10-15 stopni, jakie to ważne nie muszę pisać.
Proste sprawdzenie - po rozpaleniu. Termometr na drzwiczkach pokazuje 25 stopni a termometr elektroniczny z czujnikiem umieszczony na wyskości wędzonek 35-40 stopni! Szybko i łatwo sprawdzić to umieszczając zwykły termometr pokojowy w komorze na 5 minut i zobaczyć odczyty.

To od razu przemawia za zakupem termometru elektronicznego. Po drugie dają one jeszcze inne praktyczne wykorzystanie. Termometr z czujnikiem na kabel można, w zależności od długości kabelka umieścić w dowolnym miejscu np. przy piecu i wtedy nie musimy chodzić i sprawdzać jak jest temperatura w komorze. Ja swój zodyfikowałem/ przedłużyłem kabelek do 3 metrów.

Testowałem też termometr bez kabla i działa poprawnie. Z odległości niemal 10 m pokazuje poprawne odczyty.
Takie termometry można zakupić albo w BrikoMarche / dział winny/ lub na allegro. Ceny od 25zł tradycyjne do 35-70zł elektroniczne. Przy tradycyjnych zalecam zakup z jak najdłuższym kroćcem-montaż na drzwiczkach. Poniżej kilka przykładów.

Wędzarnia Macieja - w budowie.
Zobaczcie sami co można zrobić przy odrobinie chęci i samozaparcia :-) Maciej zaznaczył, że jeszcze pozostało wykończenie, ale już widać, że powstanie fajna i niepowtarzalna wędzarnia.  Jak dasz pierwszy dym - podeślij parę fotek - wszyscy czekamy - jak dla mnie super!

Pozdrowionka Leszek

podesłał MACIEJ - 21-05-2013r.

Wędzarnia Artura
Artur napisał, że też jest zwolennikiem zdrowej żywności i podesłał kilka fotek swojej wędzarni o raz własny sposób na wędzenie pstragów i sielawy - oto jego wędzarnia i opis oraz krótki filmik pokazujący jego wędzarnię w akcji :-) / filmik przekonwertowałem do FLV. - Dzięki Artur.

nadesłał Artur Kamiński - 15-07-2013



Tutaj można zobaczyć lub pobrać sposób wędzenia ryb
w.g Artura - pobierz plik PDF

Z prawej krótki film pokazujący jego wędzarnie w "akcji"

Dzięki Artur za fotki, przepis i filmik.

Pozdrawiam Leszek

 
stat4u
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego