Świąteczne wędzonki - smakołyki na świąta - Wędzarnia | Budowa wędzarni | Gril murowany l Działka :: Władysławowo

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:

Świąteczne wędzonki - smakołyki na świąta

WĘDZONKI
13-grudnia 2014r. / czas : 9.00-16.00 /
Tradycyjnie jak co roku przygotowałem na święta własne wędzonki. Wyszły znakomicie - smakują znakomicie. Sprawdza się zarówno nowy piec jak i komora z kamienia. Warunki nie były najlepsze, wiało tak, że dym był niemal niewidoczny - od razu był tłumiony do ziemi. Zastosowanie procedury peklowania i wcześniejsze przygotowania dały super rezultaty do tego stopnia, że nie jestem pewien, czy wędzonki dotrwają do świąt ! Najwyżej w poniedziałek włożę ponownie mięso do zalewy i dzień przed wigilią uwędzę ponownie - trochę czasu pozostało. Tym razem wędziłem : małą szynkę, 2 kawałki żeberek i kawałek boczku. Wierzcie na słowo, boczek i żeberka to prawdziwa rewelacja nic nie ujmując szynce! Poniżej pełna fotorelacja od momentu włożenia mięsa do zalewy po kolejne etapy wędzenia, ociekanie, osuszanie, wędzenie właściwe, parzenie, przekrojenie i smakowanie. Fotki są ułożone chronologicznie i niektóre na akcent etapu opisane. 
PEKLOWANIE
WKŁADANIE MIĘSA DO SIATEK - MÓJ PROSTY SPOSÓB
WKŁADANIE MIĘSA DO SIATEK - MÓJ PROSTY SPOSÓB
OCIEKANIE
WĘDZENIE
PARZENIE WĘDZONEK
I to tyle i aż tyle  - wędzonki wyszły znakomicie- ja odpocząłem od komputera - znajomi zachwyceni i to jest najbardziej wartościowe za cały wysiłek, który trzeba włożyć aby wędzonki były takie jak robili nasi ojcowie i dziadkowie. Wszystkim moim wiernym czytelnikom życzę takich samych efektów. 
Pozdrawiam - Leszek
 
stat4u
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego