WĘDZONKI 2018 - szynka, baleron, boczek, kurczak - Wędzarnia | Budowa wędzarni | Gril murowany l Działka :: Władysławowo

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:

WĘDZONKI 2018 - szynka, baleron, boczek, kurczak

WĘDZONKI
Wędzonki na świąteczny stół - 2018 kliknij w obrazek!
wędzenie mięsa, kiełbasy i serków
Świąteczne wędzonki 22 grudnia 2018r.
Niestety pogoda nie dopisała, zimno i mokro. Ciemności i ciągła mżawka- piec rozpalił się szybko ale prawie 2 godziny rozgrzewała się komora. Niskie ciśnienie, mżawa, dym zamiast w górę ścielił się niemal po ziemi. Sprawdziło się zadaszenie nad piecem. Po 4 godzinach świąteczne wędzonki i ostatnie w tym roku gotowe. Uwędziłem : szynkę, karkówkę/baleron/ , duży i mały boczek oraz 4 skrzydełka kurczaka oraz kilka sporych śledzi. Co do skrzydełek kurczaka to pod galerią znajdziecie fajny, nietypowy przepis, który polecił mi znajomy i fakt skrzydełka po uwędzenia - rewelacja!!
Dlaczego nietypowy - bo w.g. receptury przyrządzenia, najpierw parzymy skrzydełka z warzywami i potem wędzimy. Wydało mi się to dziwne więc aby się przekonać tak zrobiłem.
Wędzenie kurczaka/udek
3 etapy:
1. przygotowanie wywaru
Gotujemy 4 litry wody bez soli, po zagotowaniu i lekkim ostudzeniu dodajemy:
• 4 marchewki
• 2-3 pietruszki / korzeń/
• 2-3 pory, pół selera

Wkładamy warzywa do gorącej wody i wkładamy kawałki kurczaka/ udka i parzymy pilnując aby się nie gotowały przez 40 minut!

• przekładamy do solanki

2. przygotowanie solanki
• 4 litry wody gorąca i dodajemy 400g soli kuchennej oraz dodajemy:
: 4 ziarnka jałowca, 4-6 ziarnka pieprzu, 4 ząbki czosnku, 2-3 listki laurowe, 3-5 ziarnka ziela angielskiego
• przekładamy same kawałki kurczaka do ciepłej zalewy i odstawiamy do rana 6-8 godzin
• obciekanie ok. 3 godzin
3. wędzenie
• obsuszamy w wygrzanej wędzarni ok. 1 godziny wraz z innym mięsem
• wędzimy ok. 3-4 godziny w temp. ok. 55 st. C / dla chrupkiej skórki można na 10 min. podnieść temp. do 60-70 st. C.


 
stat4u
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego