Wędzenie boczku i żeberek - Wędzarnia | Budowa wędzarni | Gril murowany l Działka :: Władysławowo

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:

Wędzenie boczku i żeberek

WĘDZONKI
25-lipca 2015r.
Wędzenie boczku i żeberek - kwiatowe wędzonki

Przedstawiam wędzenie boczku i żeberek. Postanowiłem oprócz fotek nagrać materiał video, jako materiał poglądowy całej procedury wędzenia mięsa. Robiłem fotki i kręciłem materiał etapami sądząc, że wszystkie części połączę i scalę. Okazało się jednak, że aplikacja źle miksuje audio i zmuszony zostałem 7 odcinków wrzucić jako odzielne z własnym komentarzem. Stąd 7 części, które stanowią całość. Poniżej fotki i video z tej sesji wędzenia. 
Jako ciekawostkę podam, że moja zaprawa peklująca składała się z 2 części : 0,7 litra wody i 1/2 l piwa, do tego czosnek, parę ziarenek pieprzu, jałowca i parę listków laurowych. Peklowanie 4-dni.

PEKLOWANIE - opisy w powiększonych fotkach
OBCIEKANIE I OSUSZANIE - opisy w powiększonych fotkach
WĘDZENIE - opisy w powiększonych fotkach
PARZENIE WĘDZONEK - opisy w powiększonych fotkach
Wędzonki gotowe do konsumpcji - opisy w powiększonych fotkach
Kilka rad:
  • zadbajcie o właściwy czas trwania etapu obciekania wędzonek / min. 6 godz. do 10 /
  • zadbajcie o właściwy czas trwania etapu osuszania wędzonek / min. 6 godz. /
  • parzenie - we wrzątku 15 minut i 45 minut w lekko pyrkającej wodzie

I ostatnia rada, jeżeli potraficie się powstrzymać to poczekajcie z przekrojeniem wędzonek do następnego dnia! :-)
Wiem, że to będzie trudne ale to spowoduje, że Wasze wędzonki bedą jeszcze bardziej trwałe ponieważ przejdą poprawnie konserwację. Po sparzeniu w tem. prawie 100 stopni, w pierwszych 15 minutach zostaną zamknięte na powierzchni komórki białkowe, 45 minut w 70 stopniach spowoduje kruchość mięsa a schłodzenie przez 12 godzin spowoduje,
że wędzonki będą w środku soczyste. Moja rolada z boczku przy krojeniu na plasterki miała nawet fajną białą galaretkę.

To tyle - życzę wszystkim udanych sesji wedzarniczych - smacznych wędzonek!
Pozdrawiam Leszek
 
stat4u
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego