Wędzonki, swojska kiełbasa, serki wędzone - Wędzarnia | Budowa wędzarni | Gril murowany l Działka :: Władysławowo

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:

Wędzonki, swojska kiełbasa, serki wędzone

WĘDZONKI
11-listopad 2017r.

Po tygodniu przygotowań nadszedł dzień wędzenia. W tej sesji do wędzenia powędrowały: szynka, karkówka, boczek, schab | swojska kiełbasa | serki typu włoskiego

 

Oj kosztowało to pracy i logistycznego planowania. Mięso peklowało się 5 dni /patrz- tabela peklowania / od poniedziałku do piątku, we czwartek zakupiłem mięso na swojską kiełbasę i zapeklowałem aby w piątek przemielić i włożyć do jelit. Serki to samo ale w zalewę powędrowały na 12 godzin wieczorem z pt/sb .

WĘDZONKI:
Łącznie zakupiłem 5kg mięsa : 2 szynki, 2 karkówki, 2 schaby, 2 boczki - peklowanie 5 dni w zalewie, gdzie tym razem zastąpiłem wymaganą ilość peklosoli szklanką soli, dodałem 1,5 małe łyżeczki cukru, 10 ziarenek owoców jałowca, 15 ziarenek pieprzu czarnego, główka czosnku, 5 listków laurowych - patrz procedura wędzenia


Wędzonki - produkcja- zdjęcia zawierają opisy
SWOJSKA KIEŁBASA - 3KG

Mięso na kiełbasę kupione we czwartek i w ten dzień zmielone i zapeklowane na sucho / zobacz wyrób swojskiej kiełbasy /
Proporcje:
  • 0,8kg  szynki
  • 1kg łopatki
  • 0,30  kg karkówki wołowej
  • 0,30  kg podgardla wieprzowego
  • 0,30  kg tłustego boczku wieprzowego
  • 0,30  kg schabu

Mięso pokroić w drobne kostki aby łatwo wchodziły do maszynki. Zemleć jak podaję w procedurze wyrobu swojskiej kiełbasy , lekko wymieszać dodając 3/4 szklanki soli, 1,5 małej łyżeczki cukru, i czosnek / główka/ Ja mielę czosnek na najmniejszym oczku wraz z mieleniem wołowiny. Tak przygotowane mięso na swojską kiełbasę wstawiam na 12 godzin do lodówki. Tym razem postanowiłem zamiast zimnej wody dodać przy wyrabianiu masy mięsnej galaretki z golonki. W tym celu zakupiłem małą goloneczkę i ją gotowałem. Po wyjęciu golonki, powstały wywar po ostudzeniu również powędrował do lodówki. W następnym dniu była już galaretka. Zacząłem wyrabianie masy mięsnej dodając przyprawy : 2 duże łyżki grubo zmielonego pieprzu, 5 ziarenek ugniecionego jałowca, dwie małe łyżeczki majeranku. Wyrabiałem ok. 40-45 minut. Masę włożyłem w jelita wieprzowe / jelita przepłukać / kaliber 28-30 ręczną nadziewarką. Kiełbaski powiesiłem na noc aby obciekły i rano były gotowe w sobotę do zabrania na działkę wraz z wędzonkami i serkami. Poniżej galeria od początku do końca - fotki zawieraja opisy po powiększeniu.

Swojska kiełbasa - zdjęcia zawierają opisy
SEREK WĘDZONY TYPU WŁOSKIEGO - 6 SZTUK
Tym razem biorąc pod uwagę, że będę wędził kiełbasę, wędzonki kupiłem tylko 6 serków. W piątek zakupiłem 6 serków i wieczorem włożyłem do zalewy. 2 litry wody i 160g soli i po wymieszaniu serki do zalewy na 12 godzin, z takim wyliczeniem, że o 7-ej rano wyjęte i obciekają w durszlaku. Do wiaderka i na działkę. Jak przygotować serki - pełny opis.
Serek wędzony - zdjęcia zawierają opisy
Uwagi końcowe
Chciałem pokazać jak logistycznie zaplanować wędzenie różnych wędzonek. Mięso należy peklować min. 5 dni, a mięso na kiełbasę 24godziny, serki 12. Pokazałem w skali tygodnia jak to rozplanowć począwszy od poniedziałku tak aby w sobotę wszystkie wyrobu były gotowe do wędzenia. Proporcji użucia soli czy peklosoli, ilości wody należy bezwzględnie przestrzegać jak w tabeli peklowania na mokro. Rodzaje użytych przypraw to już pełna dowolność, jak kto lubi. Odnośnie jelit firmy Browin, to mogę z czystm sumieniem polecić. Są dobrej jakości i pocięte na chyba 15 kawałków po 1,2m. Zalecam cierpliwość przy ich oddzielaniu! Jelita profilaktycznie opłukać zimną wodą w środku. Nakładamy na kran i puszczamy delikatnie wodę. Zobaczycie, że po przepłukaniu zrobią się białe. Dobra jakość, żadne nie pękło i łatwo sie nakłada. Należy te przemyte ułożyć w pojemniczku z wodą, dodać łyżkę soli i octu. Po 15-20 minutach w lekko ciepłej wodzie będą sprężyste i łatwo do nich nakładać mięso.

To tyle - wszystkie wyroby wyszły rewelacyjnie - trochę wysiłku, planowania i wędzenia ale macie wyroby przy których sklepowe nawet nie mają prawa leżeć....
Pozdrawiam Leszek
 
stat4u
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego