Uwagi końcoweChciałem pokazać jak logistycznie zaplanować wędzenie różnych wędzonek. Mięso należy peklować min. 5 dni, a mięso na kiełbasę 24godziny, serki 12. Pokazałem w skali tygodnia jak to rozplanowć począwszy od poniedziałku tak aby w sobotę wszystkie wyrobu były gotowe do wędzenia. Proporcji użucia soli czy peklosoli, ilości wody należy bezwzględnie przestrzegać jak w
tabeli peklowania na mokro. Rodzaje użytych przypraw to już pełna dowolność, jak kto lubi. Odnośnie jelit firmy Browin, to mogę z czystm sumieniem polecić. Są dobrej jakości i pocięte na chyba 15 kawałków po 1,2m. Zalecam cierpliwość przy ich oddzielaniu! Jelita profilaktycznie opłukać zimną wodą w środku. Nakładamy na kran i puszczamy delikatnie wodę. Zobaczycie, że po przepłukaniu zrobią się białe. Dobra jakość, żadne nie pękło i łatwo sie nakłada. Należy te przemyte ułożyć w pojemniczku z wodą, dodać łyżkę soli i octu. Po 15-20 minutach w lekko ciepłej wodzie będą sprężyste i łatwo do nich nakładać mięso.
To tyle - wszystkie wyroby wyszły rewelacyjnie - trochę wysiłku, planowania i wędzenia ale macie wyroby przy których sklepowe nawet nie mają prawa leżeć....
Pozdrawiam Leszek