Swojska kiełbasa to pojęcie oznacza, że mamy na myśli kiełbasę zrobioną samodzielnie w warunkach domowych.
Przepisów w internecie jest taka mnogość, że dużo by pisać i analizować. Jednak dla uproszczenia napiszę tak.
Każda kiełbasa zrobiona w warunkach domowych będzie kiełbasą swojską, autorską i niepowtarzalną, nawet korzystając
z gotowych przepisów, będzie to kiełbasa swojska-własna, bo drugiej takiej nikt nie zrobi. Każdy ma swoje gusta, a z nimi się nie dyskutuje. Pewnie, że warto skorzystać ze sprawdzonych receptur i niektóre, szczególnie amatorskie serwisy takowe podają ale to wyjątek. Postaram się więc przybliżyć temat robienia swojskiej kiełbasy krok po kroku, zwracając uwagę na poszczególne etapy jej produkcji. Od razu uprzedzam, trzeba mieć sporo cierpliwości i przestrzegać ściśle poszczególnych etapów, gdyż na każdym można coś popsuć i cała praca pójdzie na marne. Jednak naprawdę warto włożyć trochę wysiłku, gdyż własna kiełbasa to produkt o smaku, którego nie zaznacie w kupowanych marketowych produktach, tylko z nazwy nazywanych kiełbasą! Podam podstawowy przepis na zrobienie własnej-swojskiej kiełbasy na początek, tak aby było to proste i przejrzyste. Jak zrobicie i posmakujecie, to już zawsze starczy wam cierpliwości i zapału aby ją robić, modyfikować w.g. własnego uznania i zapomnicie o sklepowych pseudo-kiełbasach!
Parę ważnych wskazówek:
- zaopatrzyć się w maszynkę do ręcznego mielenia mięsa/nadziewarkę na początek i dla wprawy - do nabycia w serwisach/sklepach za 35-65zł maksymalnie.
- zaopatrzyć się w maszynkę elektryczną do mielenia np. ZELMERA - to już prawdziwy kombajn : maszynka-nadziewarka-krajalnica-szatkownica. Ja posiadam model 887.5 DIANA-1500W - koszt od 180-220zł
- alternatywnie polecam również zakup ręcznej nadziewarki do kiełabas. Jeśli nie mamy maszynki elektrycznej /koszt / to polecam alternatywnie do maszynki tradycyjnej nadziewarki maszynkę z tłokiem do nabijania farszu we flak. Do komory wchodzi 1kg farszu i wchodzi do flaka o długości 1 metra i 10 cm. Tym urządzeniem szybciej wkłada się farsz - choć wymaga wprawy. Koszt -ok.75 zł.
ZALECAM!-jeżeli w okolicy jest firma skupująca od miejscowych rolników świnki, to znaczy jest zakładem masarskim - tam pytajcie, a na pewno dostaniecie lepsze mięso niż w marketach, jeśli nie ma trudno, na pierwszy raz musicie kupić w sklepie - i tak kiełbasa wyjdzie lepsza niż ta już przetworzona i naszprycowana dopalaczami.
Uwaga!
Podam przepis i składniki na 5kg kiełbasy tak, że robiąć więcej np. 10kg wystarczy pomnożyć przez dwa!