Menu główne:
Metoda którą ja stosuję podczas wędzenia ryb na gorąco:
Na gorąco wędzi się ryby w wysokiej temperaturze, tj. do 90°C. Cały proces obejmuje: solenie lub solankowanie, podsuszanie, wędzenie właściwe oraz obróbkę cieplną.
Sprawione ryby płuczę aby usunąć resztki krwi(usuwam oczy), a następnie wkładam na 8-10 godzin do solanki : 5l wody i 4 szklanki soli oraz szklanka cukru oraz kilka listków laurowych.
Po wyjęciu z roztworu i opłukaniu ryby suszy się wieszając je w ocienionym i przewiewnym miejscu aż do pojawienia się cienkiej lśniącej skórki. Trwa to ok.1-2 godz.jeśli po wyjęciu z solanki wstępnie obsuszymy za pomocą ściereczki lub papierowych ręczników.
I etap
to osuszanie przez 30-40 min w temperaturze do 50°C.
Przez pierwsze 10 min dodajemy trochę jałowca do paleniska żeby płomień był nieco ostrzejszy.
II etap
- wędzimy od 1-3 godzin (w temperaturze 55-60°C
III etap
- tylko do 20 min w temperaturze 60-90°C (na ostatnie 10 min znów dodajemy jałowca do paleniska).
To tyle na razie, życzę wszystkim smacznego i powodzenia w budowie własnej wędzarni.... :-)
Pozdrowionka dla braci zadymiaczy.....