Piec wędzarni z blatem jako kuchnia na działce - Wędzarnia | Budowa wędzarni | Gril murowany l Działka :: Władysławowo

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:

Piec wędzarni z blatem jako kuchnia na działce

Przebudowa pieca wędzarni.
Aby zwiększyć wydajność mojego pieca, postanowiłem go całkowicie przebudować. Spełnił swoje zadanie gdy była beczka jako komora, Teraz postanowiłem zrobić go bardziej wydajnym, mając jeszcze tyle kamieni. Jednak wnętrze będzie całe z cegły szamotowej i na górze położę 6 okrągłych zdejmowanych fajerek. To pozwoli, pomimo drzwiczek, kóre też będą od innej strony, wkładać drewno od góry. Łatwiej rozpalać, czyścić wnętrze pieca, a przy okazji postawić garnek i grzać wodę lub ugotować np. cygańską zupę, heheh.... Pogoda na razie nie pozwala na działanie, ale może się poprawi. Jak piec będzie gotowy zdam relację. Obliczyłem, że na budowę pieca potrzeba 45 pełnych cegieł szamotowych.

Jak wcześniej zaznaczyłem, postanowiłem zbudować piec swojej wędzarni większy i bardziej praktyczny. Aby cały dym nie szedł na darmo i palenie w nim służyło innym celom nie tylko na potrzeby wędzenia postanowiłem górę pieca nie zabudowywać a położyć na górze płytę ze starej kuchenki / kiedyś nazywały się chyba wesfalki/ z otworami-fajerkami. Wtedy rozpalony piec może służyć jako prawdziwa kuchenka. Można postawić garnki i gotować choćby wodę lub w sezonie przetwórczym wekować wyroby. To daje wiele możliwości. Planuję m.in. na tą płytą na określonej wysokości zrobić jeszcze blat, na którym po rozgrzaniu będzie można upiec chleb, pizze itp. Całość zadaszę. Jednak nie wyrobiłem się z czasem i pogoda już nie sprzyja budowaniu. Postanowiłem wszystko zabezpieczyć i poczekać do wiosny. Tymczasem za radą znajomej odwiedzilem miejscowe złomowisko i zobaczcie jakie "skarby" tam można znaleźć i kupić dosłownie za grosze!! Płyta z fajerkami za 30zł!!, drzwiczki żeliwne za 20zł !! Taka płyta to koszt ok. 200zł na allegro a drzwiczki też pewnie ze 2 stówki. Warto odwiedzać te składy.

Koniec marca i początek kwietnia. Pogoda jakoś się zlitowała i wyjrzało słoneczko, więc ruszyłem na działkę aby kontynować budowę swojego nowego pieca. Poniżej kilkanaście fotek poglądowych z budowy. Jako, iż wymyśliłem sobie, że piec ma spełniać również rolę kuchni, na której przy okazji wędzenia, będzie można wszystko ugotować, suszyć np. grzyby, czy nawet upiec chleb musiałem buydowę pieca trochę zmodyfikować. Dodatkowo, nad całym piecem postanowiłem zbudować małe zadaszenie ala wiatka, żeby w niesprzyjające dni było się gdzie schronić. Zwróćcie uwagę, że oba boki pieca zostały dodatkowo ocieplone wełną mineralną, aby piec dłużej trzymał ciepło. Fotki to pokazujące są opisane.

W trakcie budowy nowego pieca-kuchni okazało się, że bolce w zawiasach stalowych drzwiczek puściły / chyba 3 lata użytkowania zrobiło swoje/ i musiałem wstawić nowe drzwiczki. Postanowiłem wstawić wcześniej zakupione na złomowcu drzwiczki żeliwne, żeby się sytuacja nie powtórzyła. Odradzam stanowczo dzrzwiczki stalowe!. Było trudno ale udało się i teraz mam pewność,
że zastosowanie starych ale solidnych, żeliwnych dzrzwiczek zapewni bezawaryjną pracę mojego pieca-kuchni.
Jak wyszło zobaczcie i oceńcie sami. Poniżej króciutki- 30 sekundowy filmik pokazujący pracę mojego nowego pieca.
Zobacz jak pracuje piec/kuchnia
Piec wedzarni w trakcie pracy.
 
stat4u
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego