Menu główne:
Będąc ostatnio u znajomych /rdzenni kaszubi/ miałem okazję zobaczyć jak oni wędzą flądry.
Otóż podali mi dwie metody. Pierwsza to wędzenie bez solenia / oczywiście po sprawieniu/ i druga z soleniem. Ta pierwsza, to wędzenie tuż po sprawieniu bez solenia. Po uwędzeniu wkłada się flądry do skrzyneczki na papier pergaminowy, wcześniej na dno warstwa soli i sól na flądry.
W zasadzie już po godzinie sól przechodzi do mięsa i są gotowe do spożycia. Doczytałem, że mięso flądry / oprócz walorów smakowych / szybko wchłania sól. To prawda. Po drugie bez wcześniejszego solenia flądra jest bardziej twarda i lepiej się wędzi, oraz rzadko zdarza się by spadła.
Druga metoda - po sprawieniu wkładamy do pojemnika i nakładamy sporą warstwę soli i już po godzinie/nie dłużej!/ po spłukaniu soli, obsuszamy i do wędzarni. Prawda, że proste i szybkie. Flądra to super ryba, zarówno do jedzenia jak i przygotowania.
Poniżej moja fotorelacja z wędzenia fląder drugą metodą ale nie zawieszone, a położone płasko.
Wyszły super. Polecam wszystkim!